Hur gör jag mina kollage?

När jag arbetar fram ett inredningsförslag till en kund gör jag alltid ett kollage, där i princip all inredning är med för att man ska få en bra överblick på hur slutresultatet kommer att bli. Här ser man tydligt vad för stil och vilken färgsättning som jag har valt.  
 
Jag får ofta frågan hur jag gör mina kollage, så därför tänkte jag dela med mig stegvis hur jag går tillväga när jag skapar dessa och det program som jag använder mig av heter InDesign.
 
 
Det första du måste göra är välja FileNew och sedan Document
 
 
 
Sedan bestämmer du hur många och stora sidorna ska vara, samt om det ska vara liggandes eller stående. Jag har valt 1 liggande (den bilden där pappret ligger på sidan) A3. 
 
 
 
Nu har du ett tomt dokument, som du klistrar in en bild på som du till exempel har hittat på internet (det är bara att kopiera och klistra in som vanligt). 
 
 
 
Om bilden är för stor drar du ena hörnet inåt i bilden så den minskas. Sedan högerklickar du på bilden och tar Fitting och därefter Fit Content Proportionally. 
 
 
 
Nu har bilden blivit i en mindre storlek och det går att dra och flytta den dit du vill.
 
 
 
Sedan klistrar du in alla de andra bilderna som du vill ha med på kollaget. Men då kan du se att den vita bordslampan hamnar bakom alla bilder och för att ta fram den högerklickar du på bilden och väljer Arrange och sedan Bring to Front (och samma gäller såklart om du vill ha en bild bakom någon annan bild, då väljer du Send to Back). 
 
 
 
När bilden har kommit framför har den nu en vit bakgrund runt sig och för att få bort den dubbelklickar du på bilden och då blir markeringen orange runt bilden, därefter väljer du Object, Clipping Path och sedan Options.
 
 
 
Då kommer denna ruta upp och då väljer du Detect Edges. Preview ska vara i tryckt för att man ska kunna se hur det blir. På Threshold och Tolerance kan du sedan dra och ändra tills all bakgrund är borta. Tryck sedan på OK.  
 
 
 
Nu är det klart! För att spara till en PDF-fil tryck på File, Adobe PDF Presets och sedan High Quality Print. Och så här blev kollaget:  
 Kommentarer

Åååååå TACK för den stegvisa hjälpen :-) Jag grunnade på det idag, hur jag kunde göra ett collage!!
www.lotte4.blogspot.se

Svar: Vad kul att du gillade det :)
idainreder.blogg.se

Vart är den fina gardinen ifrån? :-)

Svar: Den kommer ifrån Ellos och heter Daisy :)
idainreder.blogg.se

Snyggt gjort! Väldigt bra inlägg :)

Ett collage går lätt att göra på flera program (tom. internet)! :) InDesign är dock inte så lätt som den ser ut och en ganska dyr val för bara collage, om man inte har kunskap från tidigare kan det bli super svårt. Själv jobbar jag med Adobes programmer varje dag inom grafisk design.

» Elise

Vilka bra tips! Tusen tack! :D

» Alina

Oj va längesen de var man använde inDesign! :)

» lima

vad heter appen exakt? finns så många när man söker på indesign..


Kom ihåg


Trackback