Gardinupphängning

När jag skulle inreda Isabella och Odds kontor/gästrum var takhöjden cirka 260 cm och de blåa sammetsgardinerna som vi ville ha till det här rummet var bara 250 cm långa. Det fattades alltså hela 10 cm, och för korta gardiner är inte så speciellt snyggt! Då fick det istället bli 10 cm glipa mellan taket och gardinen som ni kan se på bilden här nedan. Men det blev inte riktigt så snyggt det heller! 
  
 
 
Då löste jag det med att sätta upp en list högst upp för att dölja denna glipa. Visst blev det fint? Gardinerna kommer ifrån Jotex och heter Sammie och för att täcka hela väggen behövdes det tre längder på den vänstra sidan och två längder på den högra sidan. 
 
 Foto: Sofia Törnqvist
 
  Foto: Sofia Törnqvist
 
Det jag använde var en lång vit list som jag köpte på Beijer Bygg i måtten 332x12x1 cm (de kapade rätt längd till mig). Sedan behövde jag fyra vinkeljärn som jag satte fast med skruvar, i ena delen i listen och andra delen i taket. När den väl var på plats blev det en liten glipa runt om hela listen och för att dölja den tog jag vit byggsilikon. 
 
 Svar - Del 3

Här kommer nu sista delen på svaren från frågestunden :) 
 
Fråga: Hej! Gillar verkligen din stil! Du förvandlar med enkla medel, som är verkligen genomtänkt! 👍 Vilka material/färger är det som gäller? Om man vill tänka långsiktigt på inredning, utan att behöva ändra varje år, hur ska man tänka då och vilka saker/färger?
 
Svar: Tack! För att tänka långsiktigt med sin inredning är det viktigt att ha en neutral bas. Med det menar jag att ha möblerna, väggarna och mattorna i en neutral färg, som vitt, svart, grått eller beigt. Sedan kan man då jobba med accentfärger istället på kuddar, plädar, ljuslyktor, krukor, vaser eller andra detaljer som är lätta att byta ut om man nu skulle vilja det. På sätt är det också lätt att förändra sitt hem efter årstiderna. Till exempel att byta ut någon kudde och pläd i lite mörkare och murrigare färger till hösten och till ljusa pastellfärger till våren, för att få en liten förändring. 
 
 
Fråga: Tips på snygga tavlor/plancher? Gärna till vardagsrum o som man kan hänga ovanför tv:n.
 
Svar: Jag tycker Desenio och Fotografiska har grymma planscher. Här är några utav mina favoriter:
 
 
 
Fråga: Hej! Grattis till bloggen! Jättekul - ska följa flitigt! Jag har en etta med kokvrå där golvet är i någon form av parkett/tarkett i bokfärg. Jag skulle vilja ha golvet målat ljust/vitt - vad tror du om det? Går det att måla ovanpå parkett? Blir det bra - ljusare el en känsla av att lgh är större med vitt golv? Har du något annat tips ang golvet? Tusen tack för svar! Hälsningar, Gisela.
 
Svar: Tack, vad roligt! Jag skulle ge dig som råd att att kontakta en golvfirma som har mer kunskap inom det här området. Då får du det bästa resultatet. Men om jag skulle ge något tips så skulle jag satsa på ett ljust golv och alltså inte helt täckande vitt. Då får du fortfarande ett ljust golv (som då också får rummet att kännas större) och där man då fortfarande ser träet, som jag kan tycka är väldigt fint. Det ger liv i golvet :) 
 
 
 
 
Fråga: Har öppen planlösning mellan kök/vardagsrum i ett nybyggt hus. Där färgerna vitt och grått dominerar. 
Hur gör/tänker jag för att få den varma ombonade känslan. Mvh Lena
 
Svar: (Nu utgår jag ifrån att det är just vitt och grått som ni vill hålla er till när det gäller färgsättningen). Jag skulle då kör med en hel del textilier i rummet, matta, gardiner, kuddar, plädar, fårskinnsfällar o.s.v för att få det mysigt. Sedan tycker jag också att växter tillför mycket i ett rum. En varm metall, så som mässing eller koppar hade också varit fint att få in på några detaljer för att få den varma ombonade känslan. Något man också kan göra är att ha något mönster i mattan eller i någon kudde för att få mer liv i rummet. Som till exempel denna matta här nedan: 
 
 Vackra trappor

Jag kan sitta i timmar på Pinterest och kika runt bland vackra och unika trappor. Det går ju att forma en trapp på så oändligt många olika sätt. Här kommer några utav mina absoluta favoriter: 
 
Glastrappor är kanske inte så väldans praktiskt att ha om man har småbarn, men åh så vackert det är!
 
 
Mjuka fina former, där trappen i sig också skapade praktiska sittplatser. 
 
 
 Ännu en glastrapp, men där man valt att ha svarta kanter på glasräcket. Snygg detalj! 
 
 
 Denna trapp tycker jag har en så läcker pelare i mitten, som fint följer trappens form hela vägen upp.